STEM sessió 4: Lectura d’etiquetes nutricionals. Cereals enriquits. Dèficit de calci.

T’has preguntat mai de que estan fets els aliments que consumeixes?
En aquesta sessió ens hem fixat en les etiquetes dels aliments envasats on ens informen dels nutrients que presenten i hem comprovat la veracitat d’un anunci publicitari. És veritat que els cereals es troben enriquits amb ferro metàl·lic per fer-los més saludables? Per a comprovar-ho hem fet dues barreges amb aigua, una amb cereals normals i l’altra amb cereals enriquits amb ferro. A l’acostar un imant a la barreja de cereals enriquits veiem unes petites partícules de color marró fosc que no veiem en el cas dels cereals normals… EL FERRO! Aquest és un suplement mineral que es troba a l’hemoglobina, un component molt important de les cèl·lules sanguínies que permet el transport d’oxigen per tot el cos.
En aquest enllaç podeu veure com fer-ho i repetir-ho a casa! Però recordeu recollir!!
https://www.youtube.com/watch?v=V265pGgsBnM
I per acabar la sessió. Què li passen als ossos i a un ou quan tenen dèficit de calci? Al posar els ossos de pollastre de la sessió anterior i un ou de gallina en vinagre ho podem comprovar. L’àcid acètic del vinagre degrada el calci que el formen deixant els ossos molt febles i fàcilment trencables. En el cas de l’ou degrada completament la closca i les proteïnes de la clara i el rovell fent que l’ou tingui un aspecte i es comporti com una pilota de goma – https://www.youtube.com/watch?v=fEYS5i5P7YY. D’aquí la importància d’aportar, mitjançant la dieta, una bona quantitat de calci pels nostres ossos.
“Que la comida sea tu alimento y el alimento tu medicina.”
(Hipòcrates- Metge de l’antiga Grècia)
Joana Segura i Maria López doctorandes responsables del programa STEM