STEM 6a sessió: Patates cremades

Sessió 7: Patates cremades

Tots hem sentit a parlar de les calories, i també sabem coses sobre els carbohidrats. Però encara no hem après a calcular les calories dels aliments. En aquesta activitat hem fet un càlcul aproximat de les calories de dues mostres de patates fregides de bossa mitjançant un procés calorimètric, mesurant el canvi de temperatura de l’aigua després d’escalfar-la amb la flama generada al cremar les patates.

Sessió 7. Patates cremades

Què són les calories?

La caloria és la quantitat, aproximada, d’energia necessària per a elevar la temperatura d’un gram d’aigua un grau Celsius. Per tant, el nombre de calories d’un producte ens indica la quantitat d’energia potencial de l’aliment o la quantitat de calor que pot produir, és a dir, l’energia que obtindríem al consumir-la.

Hem de menjar, no tan sols per créixer, sinó també per aconseguir l’energia necessària per saltar, córrer, riure i, fins i tot, dormir!

El cos humà s’assembla força a una màquina, i per tant, necessita una font d’energia que obtenim a partir de les proteïnes, greixos i carbohidrats que ingerim. Quan no mengem prou, estem cansats i sense força. Si acumulem massa energia anem lents. Per tant, hem de trobar un equilibri entre l’energia que ingerim i l’energia que consumim.

 

“La ciencia siempre vale la pena porque sus descubrimientos, tarde o temprano, siempre se aplican.” (Severo Ochoa- Metge espanyol).

Joana Segura i Maria López doctorandes responsables del programa STEM