Salvem les abelles!

Salvem les abelles!

Sabies que el dia 20 de maig és el Dia mundial de les abelles?

Sí, potser et resulta una mica sorprenent, però en realitat aquests petits insectes tan simpàtics tenen una importància vital. I és que més del 75% dels conreus a nivell mundial depenen de la pol·linització que realitzen les abelles i altres pol·linitzadors, com papallones, ratpenats i colibrís. El problema és que aquestes espècies estan cada cop més amenaçades per les activitats humanes.

Els pol·linitzadors permeten reproduir moltes plantes, inclosos molts conreus alimentaris. Però no només contribueixen directament a la seguretat alimentària, sinó que són clau per a la conservació de la biodiversitat i serveixen també de centinelles per a riscos ambientals emergents, que indiquen la salut dels ecosistemes locals.

Els insectes invasors, els pesticides, els canvis en l’ús del sòl, les pràctiques de monocultiu i el canvi climàtic redueixen els nutrients disponibles i suposen amenaces per a les colònies de les abelles. Cada cop e desapareixen més, així com papallones i d’altres insectes, la presència dels quals és fonamental per a la diversitat biològica, un fet que posa en perill el futur dels nostres aliments, els nostres medis de subsistència tradicionals, la nostra salut i el medi ambient.

Per donar a conèixer la importància dels pol·linitzadors, les amenaces a què s’enfronten i la seva contribució al desenvolupament sostenible, l’ONU va designar el 20 de maig com a Dia Mundial de l’abella. Per què aquesta data? Perquè coincideix amb l’aniversari d’Anton Janša, que al segle XVIII va ser pioner en les tècniques modernes d’apicultura a la seva Eslovènia natal i va elogiar a les abelles per la seva capacitat de treballar tan dur, tot i que necessitava tan poca atenció.