L’institut Narcís Monturiol ens sumem a la Nit Europea de la Recerca

L’institut Narcís Monturiol ens sumem a la Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.

A Catalunya ja fa més de dos anys que s’organitza aquest gran esdeveniment tot oferint més de 200 activitats divulgatives per a tots els públics en diverses seus com universitats, museus, bars, biblioteques i centres cívics dels cinc nodes principals del territori català: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vic.

Aquest any, el lema és “Recerca pel canvi”, amb el qual es vol transmetre la importància de la recerca de les institucions catalanes i la seva repercussió en el nostre dia a dia.

La Nit Europea de la Recerca com a tal se celebra l’últim divendres de setembre. Tot i així, la gran acollida que té a Catalunya fa que s’allargui durant tota l’última setmana, pel que enguany la Nit de la Recerca se celebrarà els dies anteriors i posteriors al 30 de setembre de 2022.

Junts coneixerem als investigadors i investigadores dels centres de recerca més propers, amb els quals descobrireu com d’interessants són les diferents disciplines científiques que ens presentaran i la recerca i la innovació en les que treballen per millorar les nostres vides. Tots ells han preparat un munt d’activitats perquè visqueu la ciència d’una forma diferent: divertida, pràctica, planera i propera.

El Narcís Monturiol participarà en aquest projecte amb dues activitats:

Taller “Detectiu del futur: elemental, estimat molar”: 30/09/2022, de 10 h – 11 h. Taller divulgatiu sobre arqueologia i biologia:

En aquest taller es descobriran tots els secrets de dos esquelets que acaben d’arribar al laboratori de bioarqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Només sabem que un prové d’un context romà de Mèrida i l’altre d’un context islàmic de Balaguer. No obstant això, durant el viatge fins al laboratori les etiquetes que identificaven cada esquelet s’han perdut. Per tant, la primera missió serà esbrinar, mitjançant els resultats que hem obtingut de l’anàlisi dels sediments de cada esquelet el lloc d’inhumació de cadascun.

Es tracta d’un taller cooperatiu.

A càrrec de Júlia Olivé Busom – UAB

Gimcana “Ginna, gimcana nano”: 30/09/2022, de 10 h – 11 h. Taller divulgatiu sobre nanociència i nanotecnologia:

En aquest taller es proposa una visió divertida i propera del món de la microscòpia electrònica i de la nanotecnologia. A través de la pàgina web ginna.elecmi.es i al costat de la seva protagonista Ginna, una jove capaç de canviar la seva mida a voluntat, els alumnes s’endinsaran a poc a poc als secrets del ‘món nano’ familiaritzant-se amb conceptes bàsics de la física quàntica, l’estructura atòmica i la nanotecnologia.

Es tracta d’un taller cooperatiu.

A càrrec de Jordi Díaz – UB