L’Armando Aguilar de 1r de batxillerat ens explica la seva experiència amb el Programa Joves i Ciència que promou els talents científics.

L’Armando Aguilar de 1r de batxillerat ens explica la seva experiència amb el Programa Joves i Ciència que promou els talents científics.

10La meva gran experiència a Joves i Ciència

 

L’estiu d’aquest any, durant dues setmanes vaig tenir l’oportunitat de participar en el projecte de Joves i Ciència, de la “Fundació Catalunya La Pedrera”. Recordo que el viatge en bus fins a MónNatura, una instal·lació ubicada als Pirineus (que tenia l’hospital més proper a 1 hora de viatge), i el lloc on viuria tota l’experiència, va ser llarg (fins i tot, vam haver de fer una parada per recollir uns alumnes que no van agafar el bus a Barcelona). El primer que vam fer quan vam arribar va ser deixar les maletes (que portaven tot el necessari per sobreviure per 14 dies (no podíem rentar la roba)) a les habitacions. Cada habitació era de quatre i ens barrejaven entre tots els projectes (astrofísica, fotosíntesi artificial, biogenètica, canvi climàtic i nanotecnologia), excepte els d’astro, que com havien de sortir de nit, tenien la seva pròpia habitació.

 

Cada dia solia tenir el mateix horari: llevar-se, esmorzar i després treballar en el projecte que havíem escollit; dinar, treballar una mica més; berenar, hores lliures o activitats obligatòries, sopar i més tard, més activitats fins a l’hora d’anar a dormir. Pot semblar una mica avorrit així com està escrit, però els responsables del programa es van encarregar de què mai ens poguéssim avorrir: van organitzar una nit de disfresses; una nit de música amb els alumnes i els seus instruments i també vam a cantar; un joc en la nit amb les nostres llanternes; una classe de dansa tradicional, una excursió a la muntanya, cine, etc.

Crec que la millor experiència vaig ser poder treballar en un projecte científic en equips amb investigadors que ara mateix fan els seus respectius projectes en centres d’investigació diversos. Ells, per fer-nos conèixer la importància de la relació entre totes les ciències, ens van fer treballar en equips formants per integrants dels diferents projectes en un dels temes més interessants de la ciència: l’astrobiologia.

En general, va ser una gran experiència que m’agradaria tornar a repetir, encara que això signifiqui passar altres dues setmanes sense mòbil (està prohibit portar mòbils al projecte). Tots ens vam fer amics, però vam fer més enllaços amb els companys d’equip i d’habitació.

Armando Aguilar, 1r de batxillerat