Història de l’Art, 2n de batxillerat a l’exposició: Tocar el color. La renovació del pastel a la Fundació Mapfre

El dia 22 de octubre de 2019, vam assistir a una exposició de la Fundació Mapfre sobre la renovació del pastel a partir del 1830. Aquesta tècnica es basa en la utilització de barres de colors similars als guixos escolars, amb la diferència de que els pastels són pigments en pols, barrejats amb prou goma o resina per aglutinar-los.  

Va ser interessant escoltar com aquesta tècnica és tradicionalment associada a les dones, sobretot quan pots veure les diferències entre dones pintant a dones, i homes pintant a dones. Les primeres representaven un punt de vista més íntim i personal, mentre que els segons ho feien d’una manera més superficial i figurativa.

Em va agradar com els diferents estils artístics com el Romanticisme, el Realisme o el Naturalisme, presentaven  les mateixes característiques que els mateixos estils en la literatura. En la sala del Realisme, hi havien quadres de dones en posicions naturals, en posicions on es pogués reflectir perfectament el día a día de la seva vida. No obstant, en el naturalisme els quadres eren més vulgars i degradants, juntament a com succeeix en la literatura, on les obres es tornen desagradables i molt més brutes que en el Realisme.

Com a crítica, he de dir que no vaig notar un cert ordre en les obres exposades, et podràs trobar en una sala una obra figurativa i realista, però la següent podria ser una obra totalment subjectiva, encara que evidentment estaven ordenades per estils artístics.

 Els artistes que van utilitzar aquesta tècnica, van trobar com es facilitava el treball a l’are lliure i la captació del moment fugaç, molt bé representat en alguns quadres, encara que com ja he dit, no he vist un lloc en l’exposició per als quadres surrealistes.

Ivan Fernández, González, 2n de batxillerat