Excursió 2n Batxillerat Biologia: Parc científic de Barcelona.

Excursió 2n Batxillerat Biologia: Parc científic de Barcelona.

El passat dilluns dia 25 d’octubre, les alumnes de biologia de 2n de batxillerat vam anar d’excursió al Parc Científic de Barcelona, allà vàrem duu a terme un taller experimental sobre «Com es fan els medicaments?». En aquest, dues investigadores del Parc ens van explicar les etapes del desenvolupament de fàrmacs, i també la recerca que estan duent a terme per al tractament de malalties neurodegeneratives, concretament de la malaltia del Parkinson.

Un breu apunt. El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa en el qual les cèl·lules nervioses encarregades del moviment (neurones motores) no produeixen suficient quantitat de dopamina (substància química important pel nostre cervell).
Ens vam separar en quatre grups i vam poder dur a terme la síntesi d’un compost químic que actualment està sent estudiat com a possible medicament per la malaltia del Parkinson. Després vam fer l’anàlisi del producte obtingut (al fer la reacció química). Al llarg del matí, vam utilitzar alguns materials de laboratori químic (proveta, got de precipitat, suport amb pinça, matràs de fons rodó, embut per filtrar al buit, bomba de buit, espàtula, flascó rentador, pipeta de plàstic, entre molts altres…) per dur a terme la reacció química de síntesi, la purificació del producte de la reacció i per l’anàlisi per cromatografia en capa fina.


A mesura que avançava l’experimentació, vam poder preguntar a les dues investigadores dubtes sobre la pràctica i el material que utilitzàvem. Al acabar, vam fer ronda de preguntes sobre temes relacionats amb els plans d’estudis actuals i les sortides professionals en l’àmbit de la ciència (concretament d’investigació biomèdica), i així tenir més clar si volem fer una grau universitari i quin.


Ha sigut una excursió molt bonica i molt interessant de fer, ja que hem après com es treballa en un laboratori professional i perquè ens ha motivat a seguir endavant.