Dia mundial dels oceans

Dia mundial dels oceans

Dilluns 8 de juny es va celebrar el Dia Mundial dels Oceans amb una excel·lent notícia per al planeta que res té a veure amb el coronavirus: la població de les iubartes o balenes geperudes s’està recuperant.

La caça de balenes descontrolada va provocar que la població d’aquestes balenes que habiten a les aigües de l’Antàrtic durant l’estiu es reduís fins només 450 exemplars. Gràcies a la prohibició de la caça comercial de balenes l’any 1986, la població d’aquesta espècie ha recuperat el 93% de la seva mida original. En un context tan difícil com el que estem vivint, reconforta veure el que passa quan deixem que la natura sigui el seu curs.

En aquest video de Greenpeace podeu escoltar el cant d’aquestes balenes, que realitzen la migració més llarga coneguda de tots els animals mamífers:

Es tracta d’una gran notícia per a les balenes, però també per a la lluita contra el canvi climàtic. De mitjana, una sola balena enmagatzema al llarg de la seva vida 33 tones de CO2, l’equivalent a mil arbres durant tot un any.

Però no tot són bones notícies per a les balenes: algunes espècies continuen sota pressió per la caça comercial de països com el Japó. A més, s’enfronten a noves amenaces com el plàstic o la crisi climàtica. Un motiu més, doncs, per prendre consciència de la gran responsabilitat que tenim tots nosaltres en el nostre dia a dia a l’hora de reduir el nostre impacte en el medi ambient!

Jordi González, responsable del programa Escoles +Sostenibles