50 anys a l’Institut Narcís Monturiol: La Recerca

50 anys a l’Institut Narcís Monturiol: La Recerca

MONTURIOL, LA RECERCA DES DELS INICIS

Entre l’any 1982 i 1992 es reben quatre premis CIRIT i uns altres sis entre els anys 2003, 2004, 2006 i 2010.

A partir de 1997 es participa a Salamanca als Encuentros de Jóvenes Investigadores, organitzats per INICE (Instituto Nacional de Investigaciones Cientìficas y Educativas).

Com a conseqüència s’obtenen premis per assistir a altres congressos i exposicions científiques a Extremadura, Santander, Ourense, Bèlgica, Eslovàquia, Rússia, Alemanya, França, Itàlia, Japó, Brasil i Xile. També es publiquen treballs a diverses revistes científiques i educatives.

Al desembre de 1999 dues alumnes del Monturiol són escollides per assistir al lliurament del Premis Nobel a Estocolm. També van ser seleccionats al lliurament dels Nobel un alumne al desembre de 2002 i una altra alumna l’any 2003.

Iris Uribesalgo, Elisabet Sà i Martinus J.G.Veltman Premi Nobel de Física (1999)

Álvaro del Río (2002)

Cristina Casadevall (2003)

PARTICIPACIÓ EN ACTIVITATS CIENTíFIQUES

La introducció del Treball de Recerca al Batxillerat a partir de l’any 2000 ajuda a l’interès per la recerca, la qual cosa, al Monturiol, s’estava produint amb el lideratge del professor Manuel Belmonte des de la seva arribada al departament de Física i Química de l’institut.

Fins l’any 2010 l’alumnat de l’institut participa en diferents esdeveniments de caràcter científic. Es participa en un munt d’activitats de diversos àmbits: ponències en jornades organitzades pels ICE de les universitats i per la Generalitat de Catalunya (Apropa’t a la Ciència), programes de televisió, certàmens i premis estatals com INJUVE, premi San Viator, Olimpiada de la Innovación Juvenil i d’altres, fires d’inventors la Galàctica, a Vilanova i la Geltrú, SCISEEK a Bilbao, estades científiques a França, Fòrums de treballs de recerca del CRP Horta-Guinardó, certàmens i premis internacionals: AESOTOPE a Gènova o “International Exhibition for Young Inventors” a Tokio.

L’EXPORECERCA JOVE

Al gener  del 2000 un grup d’alumnes i dos professors del Narcís Monturiol demanen a INICE (Instituto Nacional de Investigaciones Cientìficas y Educativas) amb seu a Salamanca, organitzar-se com Delegació a Catalunya.

INICE – Catalunya organitza la I Exporecerca Jove els dies 25, 26 i 27 de maig de 2000 al Espai Jove Boca Nord.

L’Exporecerca Jove és una exposició de treballs de recerca de nois i noies de 12 a 30 anys.

L’any 2006 MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, substitueix la Delegació d’INICE – Catalunya.

MAGMA organitza a Tarragona, del 16 al 23 de juliol de 2006, l’Expo-Sciences Européenne 2006”. Iris Uribesalgo, ex-alumna de l’institut presideix l’exposició.

Alumnes i ex-alumnes de l’institut han ocupat la presidència de INICE – Catalunya, MAGMA i l’Exporecerca diverses vegades.

L’alumnat del Narcís Monturiol està present en l’organització de l’Exporecerca i participa amb la presentació de treballs fins el 2017.

I Exporecerca Jove Boca Nord

II Exporecerca Jove Pavelló Esportiu de la Vall d’Hebron

III Exporecerca Jove UPC

IV EXPORECERCA JOVE UPF