L’alumnat d’ESO a la xerrada sobre Criptografia d’Òscar Font

 

Avui , dimecres 7 de febrer de 2018, el Departament de Matemàtiques ha organitzat unes xerrades per als alumnes d’ESO en que l’Òscar Font, músic de l’orquestra de jazz La Locomotora Negra (premi Creu de Sant Jordi el 2002) ens ha vingut a explicar una passió seva que res te a veure amb la música: el món de la criptografia.

L’Òscar, dins dels seus estudis en disseny, es va especialitzar en el vessant de falsificació, i així va entrar en contacte amb la criptografia, de la qual és un expert.

Hem pogut aprendre quin és el significat d’aquesta paraula (la tècnica d’amagar informació en missatges xifrats) i la seva evolució al llarg de la història. L’Òscar ens ha fet una demostració pràctica del funcionament de la màquina Enigma, amb la qual l’exèrcit alemany xifrava els missatges secrets durant la 2ª Guerra Mundial. Només hi ha dues màquines Enigma a Espanya, i una està en la seva possessió (va haver de vendre’s un clarinet del Woody Allen per poder pagar-la!).

Els alumnes i professorat han manifestat el seu interès per la xerrada, que ha sigut molt amena. Esperem que hagi despertat la imaginació en algunes persones i que els serveixi d’inspiració per altres temes relacionats amb les matemàtiques.

Israel Orga, professor de matemàtiques

 

 

 

 

 

màquina Enigma amb la que l’exèrcit alemany xifrava els missatges, va estar enterrada durant 70 anys i ha estat restaurada.

You may also like...